miercuri, 26 octombrie 2016

CUM RAMANEM BUNI INTR-O LUME APARENT NEGATIVA



   Se vorbeste mult, in toate contextele sociale, despre atmosfera pozitiva si importanta ei in pastrarea unui echilibru in viata.

   Atmosfera pozitiva inseamna 
  •   limbaj sau comunicare pozitiva
  •   emotii pozitive
  •   postura luminoasa si deschisa
  •   atitudinea curajoasa pe care o avem in fata provocarilor vietii, de orice natura ar fi ele.

   Cum pastram o atmosfera pozitiva in viata noastra, in familie, in jurul copiilor nostri, si  daca aceasta are vreo importanta, in cresterea si educatia lor?

   Tot mai des in discutiile pe care le deschid cu parintii, acestia vorbesc despre cat de greu le este sa isi creasca copiii din cauza atmosferei care inconjoara azi familia. 


***
   Mamica unei fetite pe care o remarcasem ca fiind extraordinar de deschisa si de afectuoasa , era foarte ingrijorata chiar de acest lucru. Se gandea la faptul ca are un copil cu un suflet atat de bun si ca asta  nu poate sa ii fie de ajutor in vremurile astea... . O vedea, intr-un fel, vulnerabila pentru ca: “nu vedeti si dumneavoastra cum a ajuns lumea ?!…”

   M-a pus serios pe ganduri toata discutia… am inceput sa privesc lucrurile din toate directiile. 
   Oare chiar asa sa fie? 
   Sunt vremurile in care am fost nascuti si in care ne-am format, mai dificile pentru cresterea copiilor decat altele pe care le-a traversat omenirea in toata istoria sa?
   Desigur ca nu. 
   Umanitatea a cunoscut vremuri tulburi, vremuri de saracie si de epidemii devastatoare si chiar si atunci s-au gasit oameni care nu s-au lasat zdrobiti de val si au gasit resurse sa aduca cu sine progresul. 
   Este astazi negativismul atat de puternic incat sa sufoce atitudinea pozitiva? 
   Nu, cu siguranta. 

   Daniel Goleman o spune foarte frumos in cartea sa “Inteligenta emotionala”: este mult mai mult bine pe fata pamantului decat rau, si iti dai seama de asta dupa cat rau ar putea exista!


***

   Ce facem, atunci, ca sa nu ne blocam in “negativ”, sa il respingem, sa nu ii lasam dreptul si puterea de a ne influenta viata?

   O frumoasa vorba, nu stiu unde am auzit-o exact sau cui ii apartine, spune ca 

                         in lume este atat frumos cat incape in inima ta! 

   Altfel spus, fii tu un promotor de bine si de frumos si asa ti se va raspunde. Sigur ca pot fi si exceptii, dar cu siguranta aceasta va fi regula.

   Cum poti face mai précis acest lucru?


Iti propun un exercitiu

    Incearca sa vezi in tot ceea ce te inconjoara, in tot ceea ce ti se intampla, in tot ce ajunge la tine si te poate influenta, partea pozitiva
   Nu sunt vorbe goale: incapataneaza-te sa gasesti o parte pozitiva in absolut orice intamplare din viata ta care la prima vedere te supara, te streseaza, te impovareaza.

   Cum faci asta cand tipa un sef la tine? 
Simplu: gandeste-te ca omul ala a avut cea mai proasta zi din viata lui si ca daca n-ar fi tipat poate ar fi facut un infarct in urmatoarea jumatate cde ora! 

   Iti ia cineva locul de parcare
Da, pentru ca nu si-a dat seama! Mie mi s-a intamplat sa nu realizez, scufundata in propriile ganduri, ca masina din dreapta astepta sa se parcheze si eu tocmai am parcat pe locul respectiv.

   Muncesti pentru un lucru si nu a iesit? 
Inseamna ca nu trebuia sa fie! Alceva mai bun ti se poate intampla sau, dimpotriva,  poate tocmai ai fost ferit de ceva mai rau. 


***

   Antrenand mintea sa gaseasca o replica pozitiva la ceea ce te inconjoara vei reusi sa modifici de fapt ceea ce te inconjoara! Vei ajunge sa vezi binele si frumosul in tot si, ceea ce e mai important, sa te bucuri de tot !

(Lasand mintea sa inregistreze tot “negativul” din jur, lumea inconjuratoare se va transfigura usor, usor, in ceva greu de suferit; am vazut oameni in varsta care inmagazinasera atata negativism in mintile lor, de-a lungul intregii vieti, incat aveam senzatia ca s-ar enerva si pe o frunza cazuta din copac, ce le-ar  taia calea!)

Gandind pozitiv - vei incepe sa actionezi pozitiv, ceea ce iti va imbunatati relatiile sociale si pe cele familiale. 
Oamenii cu gandire si atitudine pozitiva configureaza si transfigureaza tot ceea ce ii inconjoara; este motivul pentru care oamenii pozitivi sunt iubiti de catre ceilalti!

   Cum spune sotul meu: "Fiecare om lumineaza o camera: unii cand intra, altii cand ies."

   Unii asa se nasc, mostenesc o gena a fericirii, pentru ceilalti exista autodisciplinarea si exersarea! 


***

   Ce legatura are ce am spus cu educatia copiilor? 

   Toate lucrurile pozitive se intrepatrund si lucreaza in educatia pozitiva a copiilor nostri: 
                    - dorinta de dezvoltare, 
                    - dorinta de evolutie, 
                    - de autodepasire 
toate isi au radacina aici!

   Zig Ziglar a scris o carte, foarte utila de altfel, despre cum sa cresti copii buni intr-o lume negativa


   Maiestria  gandirii pozitive este atunci cand faci ca lumea care te inconjoara, lumea in care traiesti tu si familia ta, sa devina o lume pozitiva! Cum?  Prin simplul fapt ca tu, prin gandirea si actiunile tale, o transformi ca atare! 


Mult succes!

Un comentariu: