Sedinta cu parintii: cum procedam?
ghid practic pentru incepatori….
Am participat aseara la a nu stiu cata sedinta cu parintii - care aducea totusi ceva nou pentru mine: era prima sedinta la clasa pregatitoare (asa zisa grupa 0).
Tiparul a fost pentru mine bine cunoscut: invatatoarea prezinta un continut iar parintii semneaza hartii, iau la cunostinta. Toate bune si frumoase pana la momentul X in care cineva, poate fi oricine, se simte atacat, ridica tonul, ceva nu-i place, ceva nu-i convine, ceva nu e bine pentru copil etc. etc. etc.
Nu cred ca am participat in ultimii 20 de ani la vreo sedinta la care sa nu se emita o nemultumire majora pe un ton belicos; sau, in orice caz, nu-mi amintesc…
In speta de seara trecuta, unde era vorba despre o informare si atat, cauza nemultumirii era un afis lipit pe peretele din fata care arata, prin desene, ca ochii trebuie sa fie deschisi( atentie), urechile pregatite sa asculte si gura inchisa!
Ramane la discernamantul fiecaruia daca era un mesaj provocator sau nu! In ce ma priveste, ar fi fost daca ar fi aratat, de exemplu, un copil cu gura lipita cu scotch!
Pentru altcineva din clasa, insa, acest mesaj inofensiv a fost suficient ca sa declanseze momentul X: Omul a simtit ca afisul ii ingradeste libertatea de exprimare a copilului, cea ce nu era cazul.
Pentru altcineva din clasa, insa, acest mesaj inofensiv a fost suficient ca sa declanseze momentul X: Omul a simtit ca afisul ii ingradeste libertatea de exprimare a copilului, cea ce nu era cazul.
M-am gandit asadar cum ar arata sedinta fara momentul X!
Ar fi posibil? Cu siguranta da!
Pentru a te feri de frisonul primei sedinte, e bine sa te pregatesti mental cu putin timp inainte, de exemplu in drum spre…
“La ce ajuta?”
- La claificare, la detensionare, la eliminarea presupozitiilor( anticipezi momentul pentru a nu te lasa surprins de eveniment).
“Cum mai exact?”
- Incepe prin a raspunde la trei intrebari:
- Care e scopul, de ce ma duc acolo?
- Cum o privesc pe invatatoare(diriginta, educatoare etc.)?
- Ce surpriza as putea avea? La ce sa ma astep?
Nu exista raspunsuri corecte sau incorecte, exista insa raspunsuri care vor conduce catre un dialog constructiv sau nu, relaxat sau dimpotriva tensionat.
Este benefic sa acordam increderea noastra celor ce urmeaza sa petreaca cateva ore pe zi cu copiii nostri. Putem sa ne gandim ca, la fel ca la serviciu, lucrurile se fac mult mai usor, mai eficient, cand lumea e relaxata si oamenii au incredere unii in altii.
***
Daca doresti sa intelegi mai mult, te invit sa faci un exercitiu de empatie si sa iti propui sa vezi lucrurile si din perspectiva celui care educa, a celui care isi asuma raspunderea pentru instruirea micilor elevi.
Pune-te in pielea lui! Gandeste ca el! Simte ca el! Cum e sa fii inconjurat de 20-30 de copii plini de energie? Patru-cinci ore pe zi? In fiecare zi? Si cum reusesti sa ii si inveti in tot acest timp?
Am facut candva socotela ca invatatoarea uneia dintre fetitelele mele, cu 40 de ani de cariera, avusese peste 300 de copii la clasa in toata viata didactica. Mi-a marturisit o data ca stie fiecare copil pe care l-a avut, pe nume. Despre multi stia cum au evoluat in timp, ce devenisera.
Succes la sedinta! Succes in rolul de parinte!
Chiar daca uneori poate fi dificil, e de departe cel mai frumos pe care l-ati fi putut juca!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu