joi, 8 septembrie 2016

Despre cum zboara toamna puii din cuib...




Metafora se potriveste perfect cu momentul in care copilul se desprinde de casa parinteasca, doar ca, dupa un upgrade, realizezi ca el nu zboara lin cum ar zbura o pasare, ca zborul seamana mai degraba cu al unei rachete, adica vijelios si dintr-o data.


Parintele se obisnuieste din timp cu ideea, repeta in minte scenariul, anticipeaza momentul,  i  se pare ca este pregatit, cand colo... BANG ! momentul soseste si totul se deruleaza cu viteza luminii. Pana sa te prinzi ce se intampla, inca o camera din casa ramane goala sau plina de lucruri care in absenta fiului nu mai au nici un sens.

Asa pleaca Pavel la facultate: de doua luni si-a pierdut total rabdarea si , in asteptarea momentului, si-a turat atat de tare motoarele incat am senzatia cateodata ca o sa zboare singur de pe loc. Ca nici nu-i mai trebuie avion ca sa ajunga acolo. 

In fata acestui tip de nerabdare sentimentele parintelui se aliniaza si ele intr-un firesc. Accentul se pune asadar pe beneficiile copilului, pe ceea ce urmeaza sa dobandeasca, nicidecum pe distanta sau alte “mici” inconveniente.

Un lucru am realizat cu siguranta: vine un moment in viata copilului tau, 18 sau 19 ani spune John Grey, in care e gata sa se desprinda, sa isi ia viata in piept, sa-si asume raspunderea. Copiii anticipeaza si exprima foarte clar momentul, parintii ar face bine sa inteleaga si ei mesajul la fel. Daca lucrurile sunt facute corect de ambele parti, sentimentul dominant este in orice caz unul pozitiv.

Orice proiect deschis catre ceilalti are, in chip firesc, parte de bruiaje.

Cel mai direct si-a exprimat oprobiul un vecin de-al meu care mi-a spus, cum altfel, i-ai facut si acum ii arunci in toata lumea? A exprimat cu succes ceea ce multi altii au gandit dar s-au ferit sa spuna. 
 
Nu am privit copiii nicioadata ca pe un bun pe care il am in stapanire. Copiii au personalitati si vointe puternice. Isi doresc lucruri, ca si adultii, pe care lupta apoi sa si le implineasca. In cazul unora, sa studieze in afara.

Asa departe? Ce inseamna departe? Sa vedem : 3 ore pana la Londra si inca sapte peste ocean.
Cu totul cam 13, adica tot atat cat face trenul cu care pleaca mama mea de aici pana la Arad sa-si vada nepotii. Daca pui problema asa nu mai pare mult. Depinde din ce directie privesti lucrurile. Si asa pot continua la nesfarsit….

Vine un moment in care copiii se desprin de parinti si asa trebuie sa fie! 

Singura intrebare legitima din punctual meu de vedere, pe care ti-o poti pune ca parinte, este daca el este pregatit, daca i-ai dat in dotare tot ce ii trebuia ca sa zboare frumos.
Ai avut  18 ani la dispozitie pentru asta. Nu e putin. Simt ca nu este loc de nici o scuza.
Ce nu reuseste parintele, cizeleaza mediulsocietatea, viata. Dumnezeu.

Ramane in urma un cuib mai sarac si patru ochi care, asemenea celor din turnurile de control, supravegheaza, cu dragoste, zborul.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu